Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com

Logo MMC
Telefoni
Radno vreme
Email

Ako živite u stambenoj zgradi pre kupovine bubnjeva jasno stavite do znanja ukućanima i komšiluku da to i želite. Manifestuje se neartikulisanim udaranjem u bilo šta što podseća na bubanj a nalazi se na dohvat ruke. Ako živite u kući „šteta“ je manja – žrtva je samo porodica.

Prvi set (komplet) bubnjeva treba da sadrži najosnovnije elemente: bas bubanj, doboš, kontra činelu, jednu crash činelu, jednu ride činelu, jedan tom i jedan flor tom, kao i prateću pedalu za bas bubanj i pripadajuće stalke za činele i naravno stolica. Za početnike (bilo kog uzrasta i starosti) je jako bitno da su mehanički delovi ispravni i da se lako mogu podešavati po potrebama (čivije, šrafovi na stalcima…).

Dimenzije (promer) Veoma često se među bubnjarima vodi diskusija i polemika oko promera pojedinih komponenti bubnjeva, ali se vremenom ustalila praksa da postoje dve osnovne dimenzije koje se koriste na samom početku. Postoji postavka za džez svirače i rok svirače bubnjeva. Džez postavka podrazumeva dimenzije 20“ (inč) za bas bubanj, 14“ za doboš, 10“ za prvi prelaz (tom), 12“ za drugi tom i 14“ za floor tom (indijaner). Rok postavka uglavnom obuhvata dimenzije 22“ bas, 14“ doboš, 12“ tom, 14“ i 16“ floor tom. Navedene dimenzije su konvencionalno usvojene i ne predstavljaju nikakav imperativ prilikom odabira bubnjeva, tako da rok muzičari mogu svirati bubnjeve koje spadaju u bubnjeve za džez bubnjare i obrnuto. Što se tiče činela, preporuka je nabaviti promer od 14“ za crash činelu i 20“ za ride činelu, ali i u slučaju činela se radi o ukusima i potrebama. Početnički bubnjevi se najčešće kupuju u celini sa činelama, tako da nema puno prostora za manipulaciju dimenzijama kako komponenata tako i činela.

blank

Plastike (kože) Svi novi kompleti koji se kupuju u prodavnici (i početnički i napredniji) fabrički dolaze sa takozvanim reklamnim kožama (plastikama). Reklamne plastike su dosta tanje (i uglavnom providne) i lošijeg kvaliteta u odnosu na pojedinačno kupljene plastike i preporuka je da se brzo promene jer se veoma brzo habaju i dolazi do pucanja, dok je kvalitet zvuka dosta lošiji u odnosu na pojedinačne plastike. Treba napomenuti da dobre plastike i bubnjeve nižeg kvaliteta mogu tonski oplemeniti i zvučno podići na viši nivo. Postoje dve vrste plastika; providne plastike i plastike sa premazom (coated). Providne plastike imaju svetliji zvuk i atak će se čuti izraženije, dok plastike sa premazom karakteriše tamniji i kontrolisaniji zvuk. Opšte je pravilo da se providne plastike koriste za tomove a plastike sa premazom za doboš.

blank

Palice Kada je reč o palicama, za početak je preporuka izabrati lakše palice kako bi se postepeno gradio osećaj udarca i definisanja tona koji proizvodi ruka. Kasnije u toku postepenog učenja svaki bubnjar bira lakšu ili težu palicu po ličnim potrebama. Palice mogu biti napravljene od drveta u celosti ili u kombinaciji sa plastičnim vrhom – glavom. Nema jasnog pravila i odgovora na pitanje koja je palica najbolja za sviranje.

blank

Hardware Kod bubnjeva se pod tim terminom podrazumeva sve što je od metala kao i stalci, pedala, držači, stolica i tome slično. Bitno je da stalci budu što kvalitetniji da bi što duže trajali, jer u svakom trenutku možete prodati bubanj a stalke i pedalu ostaviti i koristiti uz naredni bubanj. Najpodložniji habanju su stolica i bas pedala. Preporuka je da početnici koriste single bas pedalu i dobro je savladaju a tek kasnije koristiti duplu bas pedalu. Bitno je da bas pedala bude od masivnog materijala i sa potpuno ravnom podlogom. Što se tiče stalaka za činelu preporuka je koristiti stalke sa duplim nogama i što masivnije kako bi bili izdržljivi ukoliko se stavi veća i teža činela. Istina, takvi stalci su nezahvalniji za pakovanje i transport ali su daleko pouzdaniji.

blank

Činele Poslatica svakog bubnjara. Jedan od delova koji se najčešće menja. Cena diktira kvalitet – što su skuplje kvalitetnije su. Zvučno i vizuelno se dele na ručno kovane i mašinski proizvedene činela. Mašinski (fabrički) pravljene činele su napravljene od bronzanog lima i cenovno su pristupačnije i samim tim zadovoljavaju kriterijume bubnjara početnika. Kovane činele su livene i zvučno imaju izraženije detalje i samim time su više namenjene profesionalnim korisnicima.

blank

Ne zaboravite da kupovina bubnja sa sobom nosi i određenu logističku podršku. Bilo da stanujete u kući ili stambenoj zgradi, bubnjevi zahtevaju posebnu prostoriju za odlaganje i vežbu, koja neretko treba da bude i zvučno izolovana a to predstavlja još jednu vrstu ulaganja koji treba imati u vidu, kao i prevozno sredstvo u kome se bubanj može transportovati, a to za sobom povlači i adekvatne futrole za bubnjeve. Ako ništa drugo, imaćete u kući izvanrednu anti-stres igračku.