Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com

Logo MMC
Telefoni
Radno vreme
Email

Nabavili ste audio interfejs i želite da upotpunite svoj kućni studio kvalitetnim audio monitorima. Monitori su, pored interfejsa, okosnica svakog studija pa tako i kućnog. Glavna namena monitora je kao što i ime kaže, kontrola zvuka u toku snimanja i krajnjoj postavci instrumenata u miksu nakon snimanja. Monitori se genarlno dele na aktivne i pasivne, odnosno sa integrisanim pojčivačem snage (aktivni) i bez integrisanog pojačivača snage (pasivni).

Preporuka je da za kućni studio uvek birate aktivne monitore kako bi ste uštedeli na prostoru i traženju adekvatnog pojačivača.

Za kućne uslove je najbolje izabrati Nearfield monitore, odnosno monitore za blisko slušanje i takav tip monitora je najrasprostranjeniji na tržištu. U ovom delu ćemo se fokusirati na aktivne nearfield monitore kao najbolje rešenje za kućne uslove snimanje i miksa muzike.

Koliko se razlikuju monitori od HI-FI zvučnika?

Linearnost

Za razliku od Hi-Fi zvučnika koji boost-uju niske i visoke frekvencijske opsege, monitori imaju ravnu frekvencijsku karakteristiku. To konkretno znači da bi zvuk trebalo da bude što realniji bez dodanih bojenja, niti bi trebalo da „favorizuju“ određeni frekvencijski spektar, kako bi se dobio što ravniji frekvencijski odziv. Praktično, ukoliko zvučnik ima više basova u toku miksa ćete prirodno spustiti basove kojih u instrumentu možda i nema. Rezultat je potpuno druga zvučna slika na drugom uređaju. To je razlog zbog koga mnogi imaju utisak da monitori zvuče „sterilno“ pa u nekim momentima i neprijatno, ukoliko

Difuzija

Studijski monitori su za razliku od hi-fi zvučnika dosta usmereniji. Svaka soba ima svoju posebnu akustiku i krajnji produkt se dobija kombinacijom direktnog i reflektovanog zvuka. Što je prostorija veća manji je uticaj reflektovanog zvuka. Cilj je što više informacija iz direktnog zvuka što bliže ušima snimatelja.

Postavka monitora u prostoru

Posebnu pažnju treba posvetiti pozicioniranju monitora u prostoru, koliko to kućni uslovi dozvoljavaju.  Svi proizvođači preporučuju da se zvučnici pozicioniraju na odprilike 1-2m udaljenosti u odnosuna slušaoca. Koliko je moguće u kućnim uslovima, prihvatite predlog proizvođača, kako bi ste dobili najbolje rezultate. Položaj idealnog slušanja je još poznat i kao „the sweet spot“ i može se videti na dijagramu:

blank

Idealno bi bilo kada bi se iza monitora nalazila ili postavila bilo kakva vrsta difuzora (teška zavesa, filc zalepljen na zid ili slično) kako se zvuk ne bi dodano odbijao. Visina treba da prati visinu ušiju slušalaca. Ukoliko kućni uslovi dozvoljavaju, postavite monitore na stalak pored radnog stola, izbegnite pozicioniranje na stolu pored računara. Korisno je postaviti monitore na jastučiće od suđera ili pene jer se na taj način vibracije ne prenose na stalak ili sto i dodano izoluju od površine i poboljšavaju akustičke performase.

Povezivanje monitora sa interfejsom

Danas svi monitori koji se mogu naći na tržištu imaju balansirani i nebalansirani priključak koji je vidno označen. Preporuka je da se uvek koriste balansirane konekcije kako bi se izbegli šumovo koje može da generiše interfejs ili bilo koji uređaj povezan u sistemu. Balansirana veza može biti u obliku TRS ili XLR konekcije, pa u zavisnosti od priključka na interfejsu iskoristite bilo koji, efekat je isti. Ukoliko je moguće, napajanje bi trebalo da bude na istom potencijalu (strujnom priključku) kao i računar i audio interfejs. Ukoliko nemate audio interfejs preostaje varijanta nebalansiranog povezivanja koji je najčešće u obliku RCA (činč) priključka. Imajte na umu da nebalansiranim povezivanjem ne izbegavate šumove prouzrokovanim zvučnom kartom računara ili samim termičim šumom pojačivača u monitoru, ukoliko su monitori aktivni.

Izbor monitora

Kao što je u uvodu navedeno, za kućne uslove je najbolji izbor aktivan monitor. Najčešće imaju po dva pojačivača (biamp) u sebi i to za visokotonski i niskotonski zvučnik ponaosob. Skretnica je postavljena pre pojačivača. Prednosti aktivnih monitora su velike, štede prostor, pojednostavljenje veza i svaki integrisani pojačivač (biamp) je konkretno prilagođen zvučniku koji je ugrađen u monitor. Izbor pravih monitora zavisi od veličine prostorije u koju se pozicioniraju. Kao i većina kućnih studija, prostor je ograničavajući faktor i pri tome treba nekoliko stvari uzeti u obzir. Monitori sa bas zvučnikom veće veličine zahtevaju veću prostoriju i obratno. Najefikasniji su se pokazali monitori sa bas zvučnikom veličina 5“ ili 6“, dok za veće prostorije treba razmotriti zvučnike od 8“.

Budite oprezni pri izboru monitora i uzmite u obzir da cena diktira i kvalitet. Jedan par monitora se najčešće koristi za snimanje i miks svih vrsta muzike ali i za govor ukoliko je potrebno, tako da nema odgovora koji monitor je najbolji za kućne uslove. Proizvođači i prodavci najčešće ističu cene po komadu monitora sa razlogom, tako da i u tom smislu treba paziti na budžet.