Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com

Logo MMC
Telefoni
Radno vreme
Email

Pevate. U kafani. U klubu. Pod šatorom. Na koncertu. Treba vam mikrofon. Večita dilema žični ili bežični mikrofon. Kada su u pitanju pevači početnici uvek je bolje izabrati mikrofon sa kablom zbog budžeta i rukovanja, razume se da ovde govorimo o živim nastupima a ne o pevanju u studiju gde je izbor mikrofona posebna tema. Naučili ste da pevate i normalno, odmah poželeli da okupite ekipu prijatelja koji sviraju po neki instrument sa kojima bi ste nastupali u lokalnom klubu ili zadivili prijatelje na proslavi. Naporno ste vežbali prvo sami, potom sa bendom, popili litre čaja kako bi ste ublažili prve bolove u grlu i kada mislite da ste naučili najbitnije stvari spremni ste da se vaš dobar glas daleko čuje.

Pevanje u mikrofon je jednako bitno kao i samo umeće pevanja! Mikrofon “prepoznaje” loše pevanje!

Često se pominje kako je na nekom nastupu bilo “loše ozvučenje” i kako je ustvari tehnika kriva za loš performans izvođača. Zapravo, istina je neretko potpuno drugačija i to se čuje naročito kod pevanja. Svaki segment u pevanju (boja glasa, tonalitet, dikcija, dinamika…) je jednako bitan i svaki pevač koji teži da bude profesionalan mora da “ovo što je Bogom dato” mora dodatno da usavršava i unapređuje. Mnogi pevači često drže mikrofon “naslonjen” na gornju usnu ne bi li se tako poštedeli od prevelikog naprezanja. Potpuno pogrešno – na taj način se smanjuje protok vazduha između pevača i mikrofona i na kraju se čuje uglavnom mumlanje. Dozvolite mikrofonu da “diše” odnosno da prenese glas u celoj svojoj lepoti  tako što ćete držati mikrofon na oko 2cm razdaljine.

Nepisano je pravilo da je skuplji mikrofon i kvalitetniji i samim tim bolji prijatelj svakog pevača. Kvalitetan mikrofon ima širi frekventni opseg, veću osetljivost, viši dinamički opseg, a to su sve parametri za zdravije grlo i što verniji prenos glasa.

Ukoliko na nastupima koristite bežični mikrofon, uvek u rezervi imajte još jedan mikrofon sa kablom!

Izbor žičnog ili bežičnog mikrofona je stvar ličnog afiniteta i potrebe. Ukoliko pored pevanja svirate neki instrument, predlog je izabrati žični mikrofon, pošto će uglavnom stajati na stalku i neće se pomerati. Bežični mikrofon pruža slobodu kretanja peavača na bini ili u publici pod uslovom da pevač ne svira nijedan instrument dok peva. I u ovom slučaju je pravilo – skuplji mikrofon bolji ton, i još bitnije bolji bežični prenos signala. Baze koje na sebi imaju antene bolje prenose bežični signal od onih koje imaju integrisanu antenu odnosno nije vidljiva na samoj bazi.

Dinamički ili kondenzatorski mikrofon?

Ako je reč o izboru mikrofonske kapisle (dinamička ili kondenzatorska), koja je zajednička karakteristika žičnih i bežičnih mikrofona, naš savet je uglavnom se fokusirajte na mikrofone sa dinamičkom kapislom, zbog veće mogućnosti primene. Naime, kondenzatorski mikrofoni imaju daleko veću osetljivost, što je u studiju i kontrolisanom prostoru takoreći i poželjno, ali u toku živog nastupa veoma lako mogu da skliznu u mikrofoniju i naprave problem, pogotovu ukoliko se nastupa u prostoru gde ima staklenih pregrada između prostorija ili ravnih i glatkih površina na zidovima i pregradama. Nesumljivo je da će kondenzatorski mikrofon pružiti gotovo studijski kvalitet zvuka ali treba pomenuti i veoma veliku osetljivost na padove i udarce. Dinamički mikrofoni su daleko fleksibilniji po pitanju terenske upotrebe, nisu osetljivi na potrese, padove i udarce. Koriste ih takoreći svi – od veoma početničkih aplikacija tipa karaoke, pa sve do stadionskih i hipodromskih koncerata. Teže ulaze u mikrofoniju, nemaju nisku karakteristiku osetljivosti a dovoljno dobro prenose svaki glas bez izobličenja i mogu se koristiti u svakoj situaciji, bilo da je reč o zatvorenom ili otvorenom prostoru. Najčešće imaju ON/OFF prekidač, koja naizgled ne znači preterano.

Na pitanje “koji je najbolji mikrofon za pevanje?” jednostavno nema preciznog odgovora. Izbor mikrofona je i kao izbor garderobe – ono što jednom pevaču odgovara, ne znači da će odgovarati i drugom pevaču, savet je isprobati više različitih mikrofona i odabrati model koji najviše odgovara.

Nastaviće se…