Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com

Logo MMC
Telefoni
Radno vreme
Email

Marshall

Marshall

Ime Marshall je zauvek promenilo istoriju muzike. Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Ritchie Blackmore. Pete Townshend, Edie Van Halen, Randy Rhoads, Slash, Zakk Wylde, i hiljade drugih muzičara. Stvorili su karijere svirajući na pojačalima ove legendarne engleske marke. Koja i danas, više od 50 godina od nastanka prvog modela, zauzimaju počasno mesto na svakoj bini i u svakom studiju.

Jim Marshall ušao je u svet muzike kao tinejdžer, svirajući bubnjeve. Nakon više od 20 godina profesionalnog angažmana i podučavanja, 1962 g. je u Londonu otvorio prodavnicu muzičkih instrumenata. Veoma brzo, u radnju su počeli da svraćaju mladi talenti od kojih će mnogi oblikovati buduću rock scenu. Oni su tražili jedan sasvim novi, do tada nečuven zvuk. Shvatajući da se čitava muzička industrija nalazi na prekretnici, Jim je sa timom koji je okupio oko sebe rešio da napravi pojačalo koje će zadovoljiti te potrebe. Model nazvan ,,broj jedan" je izložen u septembru 1962. godine, i već prvog dana je privukao 23 narudžbine. Kasnije zvanično nazvano JTM45, ovo pojačalo se u ograničenoj količini proizvodi i danas.

Super 100

Marshall je ponovo pomerio granice kada je 1965 godine Pete Townshend zatražio još više snage. Kao odgovor, Jim je stvorio pojačalo od 100W, simbolično nazvano Super 100. Upareno uz ogromnu zvučnu kutiju sa 8 zvučnika od 12 inča, koja je ubrzo zamenjena sa dve manje, čime je nastao legendarni Marshall Stack. Nezaobilazni deo rock scenografije sve do današnjih dana.

JCM800

Legendarni JCM800 predstavljen je 1981. godine, i označio je novu eru Marshall-a. Dizajnirano sa ciljem da bude pristupačno, bez ikakvih specijalnih dodataka ili nepotrebnih ukrasa. Sa novim, agresivnijim zvukom nego ijedan prethodni Marshall, ovo pojačalo postalo je apsolutni favorit među punk, hard rock, i heavy metal muzičarima. I još uvek se smatra jednom od najuspelijih konstrukcija za koju konkurencija nikada nije našla adekvatan odgovor. JCM900 i JCM2000 serije donele su dalju evoluciju dokazanog koncepta, i nove funkcije u skladu sa vremenom u kome su nastale.

Digitalno doba

U godinama koje su usledile, Marshall je na tržište izbacio još nekoliko veoma uspešnih modela. Prvenstveno DSL i JVM serija lampaša. Kao i MG seriju tranzistorskih pojačala, koju odlikuju tradicionalni Marshall ton i karakter po pristupačnoj ceni solid state tehnologije. Za novo, digitalno doba, stvoren je CODE, prvi model-amp Marshall, koji sa širokim spektrom potpuno programabilnih modela i efekata korisnicima nudi beskrajne mogućnosti da pronađu svoj kreativni izraz.

U sastavu Marshall grupe danas se nalaze i kompanije Natal, proizvođač bubnjeva i udaraljki, kao i američka firma Eden. Čuvena po svojim bas pojačalima i kabinetima, koji su omiljeni izbor muzičara širom sveta.