Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com


Buffet Crampon

Buffet Crampon

Buffet Crampon je Francuski proizvođač duvačkih instrumenata. Proizvodnja podrazumeva oboe, flaute, saksofone, horne i fagote, ali je kompanija najpoznatija po proizvodnji klarineta. Buffet je prvi izbor profesionalaca širom sveta.

Istorija

Proizvodnja je počela 1825. godine, i proizvodni pogon je postojao samo u Francuskoj. Od tada proizvodnja je proširena i danas postoje pogoni i u Nemačkoj i Kini. Jérôme Perrod, generalni direktor kompanije, pored Buffeta uspešno vodi i brendove Besson, B&S, Antoine Courtois, Hans Hoyer, J. Keilwerth, Meinl Weston, Powell Flutes, Scherzer, and W. Schreiber brands.

Denis Buffet-Auger, je bio iz porodice graditelja instrumenata. 1825. Godine počeo je sa izradom klarineta u Parizu. Kompanija je počela da se širi pod upravom Jean-Louis Buffet-a i njegove žene Zoé Crampon. 1850. Godine uspostavljena je baza kompanije u Mantes-la-Ville. U narednom periodu kompanija je nastavila da raste pa 1866. godine počinju i proizvodnju saksofona. 1877. Godine Buffet je kupio kompaniju Evette & Schaeffer i počeli su da upotrebljavaju ovaj naziv za svoje instrumente. 1908. godine počeo je izvoz za Ameriku.

1910. godine Buffet je predstavio Apogee premium model saksofona koji je posedovao inovativan sistem klapni koji su kasnije usvojili mnogi drugi proizvođači. Od 1918. Godine počinju da reklamiraju premium liniju instrumenata pod sopstvenim imenom, dok su instrumenti niže klase ostali pod brendom Evette & Schaeffer.

Legendarni

1950. godine nastao je legendarni R13 klarinet. Ovo je bio ekstremno popularan profesionalan instrument. Takođe je te godine počela proizvodnja Dynaction modela saksofona koji su kasnije evoluirali u legendarne modele Super Dynaction i modele S serije. Iste godine kompanija postaje vodeći distributer školskih instrumenata u Evropi. Evo zlatno doba je trajalo sve do 70ih godina kada se školsko tržište srušilo pojavom Yamahinih proizvoda. Ovo je prouzrokovalo gašenje proizvodnje školskih i profesionalnih saksofona kod Buffeta sve do 2008. Godine.

Danas

Danas, kompanija se zalaže za zaštitu drveta od koga se pravi grenadila za izradu klarineta. U svoju proizvodnju uveli su razne kompozitne materijale kao zamenu za drvo. Proizvode instrumente za školske potrebe kao i za profesionalce po najvišim standardima.