Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com

Logo MMC
Telefoni
Radno vreme
Email

U određenom trenutku pohađanja muzičke škole, ili možda čak i pre nego se deca upišu u muzičku školu, svaki roditelj dođe do istog problema. Kakav klavir kupiti?! Obično poslušaju savet profesora ili prijatelja koji su možda već prošli kroz pakao koji se zove „nabavka električnog klavira“, ali danas ćemo pokušati da vam pomognemo tako što ćemo suziti izbor na modele koji su se zaista pokazali kao dobra kupovina. Napomena: ovom prilikom nećemo raspravljati o ukusima, da li je neka dirka malo brža ili malo teža, ili je zvuk malo tamniji nego kod ne-znam-ni-ja-kog modela! Ovo je tekst namenjen roditeljima i deci koja kreću ili već pohađaju muzičku školu, a to znači da je najbitnije da je dirka otežana, da je zvuk realan i da klavir ne košta previše. Sve ostale nijanse i razlike jesu bitne, ali samo ljudima koji već sviraju, i koji znaju šta vole ili šta traže. Dakle, hejteri STOP!

1. Casio CDP-130 Da krenemo od prvog modela koji zapravo ima smisla kupiti. CDP-130 dolazi bez stalka ali se može kupiti ili „X“ stalak za klavijaturu, ili originalni drveni CS-44P stalak sa kojim ovaj instrument dobija potpuno drugačiji, ozbiljniji izgled. Poseduje 88 dirki sa otežanom mehanikom koja je iznenađujuće dobra za električni klavir ovog cenovnog ranga. Kvalitet zvuka je pristojan. Poseduje i metronom, što pređašnji modeli iz ove serije nisu imali. Jedini problem kod ovog modela jeste što dolazi sa jednom pedalom. Već pred kraj osnovne muzičke škole program zahteva i druge dve pedale, ali to nije preveliki problem jer je njihova upotreba u ovom periodu jako retka i vežbanje njihove upotrebe se lako može nadomestiti vežbanjem u školi na pianinu ili nekom električnom klaviru sa tri pedale.

blank
Broj dirki 88, Scaled Hammer Action
Polifonija 48
Broj pedala 1
Broj tonova 10
Dimenzije 1,322 x 373 x 753mm (sa stalkom)
Težina 19.3kg (sa stalkom)
blank

2. Classic Cantabile DP-50 U moru kineskih brendova i modela električnih klavira Classic Catabile DP-50 se izdvaja jer u njegovom slučaju stvarno ne morate razmišljati o kvalitetu izrade, garanciji, ili o tome da li će se klavir raspasti već za mesec dana od dana kupovine. Ovaj klavir je izuzetno kvalitetno izrađen, sa funkcijama koje je su prilagođene kako školarcima, tako i hobistima.

Broj dirki 88
Polifonija 64
Broj pedala 3
Broj tonova 14
Dimenzije 1370 x 580 x 440mm
Težina 51kg

3. Yamaha Arius YDP-143 YDP-142 je možda najpopularniji model u ovoj grupi. Profesori uvek rado preporučuju Yamaha instrumente. Ovaj model ljudi često mešaju sa jeftinijim modelima električnih klavira kineskog proizvođača koji se zove Arius. Ti klaviri su više u grupi sa već pomenutim Classic Cantabile DP-50, ali čak nisu ni toliko dobri, a svakako su po kvalitetu daleko lošiji od Yamahe Arius, vodite računa! YDP-142 je model koji ne možete preterano hvaliti, jer zapravo i nije ništa posebno, ali se isto tako ne možete požaliti na njega. Namenjen je školarcima i svaka njegova funkcija je prilagođena upravo za tu namenu, i ništa manje niti više.

blank
Broj dirki 88, Tri-Sensor Scaled Hammer Action Keyboard II
Polifonija 128
Broj pedala 3
Broj tonova 10
Dimenzije 1357 x 422 x 815mm
Težina 38kg
blank

4. Casio Celviano AP-260 Casio ovaj model reklamira kao „a must-have for the ambitious beginner“, i zaista ovaj električni klavir poseduje jako dobru mehaniku sa dirkama koje imaju ivory-touch površinu, a multidimenzionalna AIR sound source tehnologija zvuči jako dobro. AP-260 električni klavir pruža jako puno za svoj cenovni rang i svakako predstavlja dobru kupovinu.

Broj dirki 88, Graded Hammer Standard mehanika
Polifonija 128
Broj pedala 3
Broj tonova 18
Dimenzije 1377 x 840 x 432mm
Težina 39.5kg

5. Kawai KDP-90 Ovo je ubedljivo najbolji klavir koji možete kupiti u cenovnom rangu do 1000e, a pritom košta manje od 1000e.  Kawai je jedna od malobrojnih firmi koje ne koriste Kineske fabrike za izradu svojih instrumenata niti delova za iste. Svi električni klaviri se proizvode u Kawai fabrici u Indoneziji. I za razliku od ostalih brendova na našem tržištu Kawai je jedini koji na ispravnost svojih instrumenata daje 3 godine garancije. KDP 90 nudi odličnu mehaničku dirku i vrlo živ i bogat zvuk klavira, i to u jako dobrom odnosu kvaliteta i cene. Kućište je kompletno od drveta, sa poklopcem za dirke, u boji ružinog drveta. Pored toga poseduje, kao i većina modela danas, 3 pedale, snimač, metronom…

blank
Broj dirki 88, AHA IV-F action mehanika
Polifonija 192
Broj pedala 3
Broj tonova 15
Dimenzije 1360 x 403 x 851mm
Težina 38kg

Koji bi vi klavir preporučili za osnovnu ili srednju muzičku školu? Koji model nikako ne bi preporučili? Koji ste vi klavir kupili i kako ste zadovoljni?