Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com

Logo MMC
Telefoni
Radno vreme
Email

Sve je češća potreba da se zabeleži zvuk u pokretu, neka muzička ideja, zvuk za film ili podcast. Ručni snimači u velikoj meri olakšavaju zvučni zapis zato što su kompaktni, laki za rukovanje, napajaja ih jedna ili dve baterije i ono što im je i namena – imaju odličan sistem za snimanje. Cena snimača varira u odnosu na funkcije koje pružaju, ali je osnov takoreći kod svih isti – stereo mikrofonski par postavljen na vrhu i zapis na SD karticu, a sve sa ciljem kako bi se u terenskim ili drugim uslovima izbegla upotreba računara.

Mono ili Stereo? Danas se takoreći više i ne proizvode mono ručni snimači nego isključivo stereo, zbog širine zvučne slike, ali svaki snimač ima opciju mono ili stereo snimanja koja se jednostavno bira dugmetom na samom uređaju. Mono tehnika snimanja se koristi za snimanje glasa (intervju, koferencija), dok se stereo tehnika koristi za snimanje muzike. Mono zapisi zauzimaju manje memorije zbog čega može da bude zahvala za stream. Pored stereo mikrofona koji su najčešće postavljeni u XY stereofonsku postavku, snimači na sebi mogu da imaju dodatne ulaze za mikrofone. Pojedini ozbilnjiji snimači imaju mogućnost skidanja i menjenja mikrofona u zavisnosti od potrebe. Mikrofonski par je smešten na modulu koji se fizički odvoji od tela snimača i u zavisnosti od potrebe može se koristiti stereo mikrofon, usmereni mikrofon pecaljka (shootgun) ili sferni – neusmereni mikrofon. Moduli se najčešće dokupljuju naknadno i predstavljaju dodatnu opremu uz snimače, i najčešće ih koriste profesionalci za terenska snimanja u različitim uslovima. Za amaterske potrebe, ručni snimači se najčešće koriste kao diktafon, odnosno da zabeleže glas i od njega naprave audio fajl. Za takve namene je najpogodnije koristiti Zoom H1 snimač zato što ima odličnu širinu stereo slike, zapisi se obavljaju na SD karticu. Neretko, Zoom H1 se koristi i u novinarske svrhe za intervju ili za snimanje muzičke ideje bilo pojedinca, bilo celog benda.

blank

Ručni snimači i video Svako ko se bavi filmom, televizijom ili bilo kakvom vrstom video emitovanjem će reći da je važno imati najosnovniju vrstu audio ručnog snimača u svom arsenalu, pored neophodne video opreme, pogotovu za terenske uslove. Za takvu namenu je preporuka izabrati ručni snimač koji pored stereo postavke ima još dva dodatna ulaza za mikrofone, kako bi se snimanje obavljalo na četiri kanala, ako za to postoji potreba. Preporuka je koristiti Zoom H4n PRO u takvim uslovima pošto se godinama unazad pokazao kao najstabilniji u kombinaciji sa kamerom ili foto-aparatom.

blank

Ručni snimači i muzika Druga varijanta za koju se najčešće koriste ručni snimači je snimanje muzike. Bilo da se radi o snimanju muziče ideje ili više izvođača (bend). U zavisnosti od potrebe, može se koristiti snimač koji ima dodatne ulaze za mikrofone, ali ne nužno. Kod snimanja muzike treba vodtiti računa da ne dođe do premodulisanja signala (klipovanje), pa je za tu namenu savet koristiti snimač koji ima displej i peakmetar kao bi se u svakom momentu pratio nivo signala koji se zapisuje. Kada je reč o rezoluciji, za snimanje muzike je savet koristit što veću rezoluciju da bi se zabeležio što širi frekvencisjski opseg. Za snimanje muzike je preporuka koristit Zoom H4n PRO, Zoom H5 ili Zoom H6 snimače.

blank

Ukoliko birate prvi ručni snimač, predlog je da izaberete što jednostavniji snimač po funkcijama, kako bi ste bili što operativniji i naravno u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Kao osnovni i prvi audio snimač se do sada na našem tržištu pokazao Zoom H1 i već godinama unazad drži prvo mesto kao ubedljivo najbolji odnos cene – kvalitet ail i pouzdanosti. Kao višekanalni ručni snimač se do sada najbolje i najpouzdanije pokazao model Zoom H4n PRO i za sve varijante video i muzičkog snimanja.