Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com


Vaše dete je izrazilo želju da svira flautu. U komšiluku se nalazi muzička škola i rešili ste da dete upišete na odsek flaute. Došao je trenutak za kupovinu prvog instrumenta.

Bitno je da prvi instrument bude tonski i mehanički ispravan, kako bi dete odmah pravilno izgradilo sluh i odnos prema instrumentu. Kada su u pitanju limeni duvački instrumenti generalno, a naročito instrumeni namenjeni deci, treba sagledati instrument i sa higijenskog aspekta, a tu dolazimo do teme novog instrumenta. Što se ekonomskog aspekta tiče, za prvu flautu je potrebno izdvojiti 300-400 EUR kada se radi o novom instrumentu. U školama se uglavnom kreće sa sistemom zatvorenih klapni, pa se u tom smislu treba konsultovati sa nastavnikom. Pojedini nastavnici savetuju početak učenja flaute sa sistemom otvorenih klapni. Flaute sa sistemom otvorenih klapni su neretko skuplji i kvalitetniji instrumenti. Bitno je da flauta ima offset G položaj klapni, E mehanizam i C nogu, plastični ili drveni kofer za čuvanje i transport, štap i krpu za unutrašnje čišćenje, krpu za srebro – spoljašnje čišćene, dok izbor sistema otvorenih ili zatvorenih klapni prepuštamo nastavnicima. Procenat srebra u flauti diktira njegovu cenu i kvalitet u svakom smislu – sa većim procentom srebra, skuplji instrument i obratno. Za školski uzrast je veoma bitno da usnik flaute bude od čistog (sterling ili 925) srebra, dok bi trebalo da ostatak instrumenta (glava, telo i noga) bude posrebren (nikl srebro). Mehanizam treba da bude dovoljno mek (ne i previše!) i svirljiv za dečije prste. Offset G obrorena postavka klapni pruža mogućnost da kratki dečiji prsti leve šake mogu da dohvate sve klapne. Što se noge flaute tiče, za školski uzrast je namenjena flauta sa C nogom. Preporuka je da se flauta nakon svakog sviranja redovno čisti, naročito unutrašnjost. Tome služi krpa za unutrašnje čišćenje, može da posluži i medicinska gaza, koja se isporučuje uz pojedine modele flauta, i štap koji je uglavnom napravljen od drveta ili plastike. Redovno unutrašnje čišćenje sprečava koroziju instrumenta, sprečava propadanje i truljenje kožica na klapnama i generalno produžava vek instrumentu. Redovno spoljašnje čišćenje doprinosi očuvanju površine sjsjnim a samim tim čini instrument lepšim i urednijim i takođe produžava vek celom instrumentu. Kofer bilo u drvenoj ili plastičnoj varijati štit instrument od mehaničkih udara i temperaturnih promena i takoreći obavezno se isporučuje uz nov instrument.

Uzevši u obzir sve navedeno, kao i ponudu na tržištu školskih flauta dolazimo do konkretnog modela instrumenta. Kod nas je moguće nabaviti najbolju i najprodavaniji model školske flaute, a to je bez ikakve dileme Opera Vivace. Opera Vivace flautu odavno sviraju đaci širom Srbije u velikom broju, što je dokaz tonskog i mehaničkog kvaliteta. Do sada se na tržištu, izuzev Opera Vivace flaute, nije pojavio instrument koji pravi idealan kompromis između cene i kvaliteta. Ukoliko imate bilo kakvu dilemu koju prvu flautu detetu nabaviti, naš predlog uz konsultaciju i potvrdu velikog broja nastavnika i profesora je Opera Vivace koja daleko iza sebe ostavlja sve druge proizvođače u istom ili sličnom cenovnoj kategoriji.