Muzički instrumenti i oprema - prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com


Izaberite stranicu

Jedan od najboljih načina da napredujete kao muzičar jeste da snimate svoje sviranje. Naravno, zna da bude frustrirajuće kada čujete da niste u tempu, van ključa ili van štima. Sa druge strane, znati svoje slabosti je prvi korak napredovanju.

Nekada su pristojni snimači bili komplikovani i skupi. Danas u skoro svakom cenovnom rangu postoje snimači koji imaju vrhunsku reprodukciju snimljenog materijala. Svi snimači sa kojima smo imali prilike da se susretnemo beleže zvuk u tzv. formatima visoke rezolucije (većim od CD standarda 44.1 kHz 16 bit). Svi su u mogućnosti da kompresuju audio signal koristeći MP3 format, kao i da snimaju nekompresovani WAV format. Kompresovani formati naravno zauzimaju mnogo manje mesta i pogodni su za razmenu preko interneta, dok su nekompresovani namenjeni snimanju radi ozbiljnije postprodukcije ili jednostavnog dodavanja efekata. Kao dodatak, treba razmotriti i jednostavnost upotrebe (navigacija kroz opcije uređaja zna da se jako razlikuje od modela do modela), kapacitet baterije, kao i memorisjki prostor.

Svi uređaji koriste standardizovane fleš memorije. Kartice velikog kapaciteta imaju primenu u videu i profesionalnoj fotografiji, ali za audio zapis su i one najmanje dovoljne. CD standardni WAV fajl zauzima 10mb po minutu, tako da će na karticu od 2 GB stati više od 3 sata materijala. MP3 fajlovi su još manji i njihova veličina može varirati u zavisnosti od izabrane kompresije. Primera radi, pet minuta muzike će zauzeti 50 MB u WAV formatu, dok će 128-kbps MP3 fajl zauzeti samo 5 MB prostora (320 kbps fajl će zauzeti 10 MB prostora).

Sa tolikim izborom, naći portabl snimač za vaše potrebe može predstavljati izazov. Budžet, stavka broj jedan. Funkcije, stavka broj dva. Većina snimača ima ugrađene mikrofone, ali takođe imaju i ulaz za eksterni mikrofon. Većina ima mali džek ulaz za mikrofon i postoji solidan izbor mikrofona koje možete povezati ovim putem. Ipak, uobičajeni studijski i binski mikrofoni zahtevaju XLR ulaz (kondenzatorski zahtevaju i fantomsko napajanje).

Najjeftiniji snimači namenjeni muzičarima su Zoom H1 i Tascam DR-05. Tascam ima limiter i Peak Reduction. Zoom H1 je ubedljivo najprodavaniji portabl snimač u svojoj kategoriji. Poseduje direkcione mikrofone za bolji stereo zapis.

Sledeći rang cena donosi podršku za XLR konekciju i mikrofone koji zahtevaju fantomsko napajanje.  Zoom H2n, Zoom H4n i Tascam DR-40 su odlični izbori. Opcije koje još dolaze u ovoj kategoriji su mogućnost nasnimavanja kao i višekanalno snimanje.

Zoom H5 ima mogućnost izmene njegovih mikrofona kojima snima, kao i dva mikrofonska XLR ulaza i četvorokanalno snimanje. Sony PCM-M10 je poznat po odličnoj bateriji  i niskom nivou šuma

U finalnom rangu cena dolazimo do veoma ozbiljnih snimača poput Zoom H6 ili Roland R-26 koji nude šestokanalno snimanje.

U ovo zlatno vreme kompaktnih snimača možete kupiti impresivan uređaj za cenu malo boljeg kofera za instrument, koje će snimiti i najsitnije detalje vašeg sviranja.

Kako vam ovakva sprava može pomoći?

Snimite časove koje pohađate.

Kada je lekcija koju slušate gotova (ako idete na časove gitare), sve što ste propustili da skapirate u prvom krugu, niste pitali, zaboravili ostaje da čeka sledeći čas. Snimač omogućava da svaku lekciju ponavljate dok je ne savladate.

Snimite sebe.

Najbolji način da napredujete jeste da slušate sebe. Snimak je objektivan, a današnji snimači omogućuju da bude i jako dobrog kvaliteta.

Svirajte uz…

Mnogo može da se nauči ako se svira uz nekog odličnog gitaristu koga ste snimili.Snimak sadrži informaciju o stilu, osećaju, tajmingu i interpretaciji koju nijedan list napisane niti verbalno objašnjenje muzike ne može do kraja da prenese.

Pravite novi repertoar

Snimači mogu da se koriste kao svojevrsni podsetnik, gde beležite muziku ali i komentare.

Skidajte fazone

Snimači često imaju opciju menjanja tempa snimljenog materijala bez promene tonaliteta kao i ponavljanje određenog segmenta u krug.

Muzički Notes

Koliko puta vam se desilo da vam ideja za pesmu dođe dok svirate, a sutradan shvatite da nema te sile koja će vas naterati da je ponovite? Snimači dolaze i u Snickers veličinama…nosite ih sa sobom.

Audicije i resitali

Snimci prezentacijskog tipa su često prvi korak ka prijemu u neku modernu muzičku školu, festival ili tezgu na brodu. Uz dobar snimač možete sve odraditi i kod kuće. Oni robusniji mogu biti korišćeni i u profesionalne svrhe, kao što je snimanje resitala.

Snimite svoje svirke

Mislite da vam bend zvuči usvirano? Proverite to snimanjem svirki. Ako snimite nešto magično, obavezno podelite na svom vebsajtu ili društvenim mrežama.

Delite svoju muziku

Ukoliko niste zaboli stolicu u nekoj filharmoniji  ili velikom ansamblu, kao muzičar uvek tražite posao. Samopromocija je ključ, a imati audio snimke često je neophodno. Internet je globalno selo, nikad ne znate ko sluša.

Izaberite svoj sledeći instrument

Krenete u kupovinu nove gitare. Ponesete mali audio snimač. Probate više instrumenata, favorite snimite. Poslušate kasnije i izaberete na osnovu zvuka ako vam je to osnovni kriterijum.