Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com

blank

blank
blank

blank
blank
blank

Akustično-električne gitare nude moderne olakšice pri sviranju, ugrađeni štimer i preamp, udoban vrat, pristup visokim tonovima. Kada se ugasi pojačalo, ostaje jedan manje robustan, često plitak ton koji retko koga zadovoljava. Ortega RCE159 je tu malo drugačija, sa svojim velikim akustičnim tonom, iako ima sve benefite ozvučene klasične gitare.

Pametno dizajnirana

 

RCE159SN je napravljena od proverene kombinacije punog drveta kedra za prednju ploču, leđa i bokova od ružinog drveta, uparenih sa vratom skale 650mm i grif platnom od ružinog drveta.

Odstupajući od tradicije, gitara ima tzv. Venecijanski cutaway, sa širinom vrata od 48mm koji daje prilično drugačiji osećaj sviranja instrumenta sa najlonskim žicama. Šipka u vratu sa dvosmernim podešavanjem je takođe još jedan benefit koji tradicinalne klasične gitare nemaju, a omogućava fino podešavanje akcije. Gitara je opremljena MagusPro-NL sistemom ozvuke. Suptilne izmene su kobilica sa 12 rupa za montažu žica koja treba da poboljša ton, stabilnost štima kao i da olakša menjanje žica, i markeri na boku vrata kao kod akustičnih i električnih gitara.

RCE159 je lepa gitara. Rozeta je upadljiva i napravljena od ružinog drveta i sedefa sa sitnim detaljem od javora u obliku krila. Kanadski kedar za prednju ploču je interesantan komad drveta, sa karakterističnom crvenkastom bojom koju odaje. Ružino drvo na bokovima i leđima je klasika. Drvo koje uz rebrasti javor lakiranjem dobija potpuno novu dimenziju.

Ukupno gledano, kvalitet izrade je na odličnom nivou. Finiš je pedantan, binding je odlično urađen i u ravni sa telom. U kutiji nema nepotrebnih stvari, sve je lepo složeno i obezbeđeno. Pragovi su mogli malo bolje da budu krunisani i polirani u fabrici, ali to je sitna zamerka. Čivije mogu da budu bolje, ali ruku na srce to je komponenta gitare kojom niko nije zadovoljan do kraja, ma koliko para da je platio iste.

 

Toplog tona i izuzetno versatilna

Svirati ovu gitaru je uživanje. Vrat je uži i manjeg profila od klasičnog i pravi veliku razliku u udobnosti i svirljivosti, pogotovu ljudima koji nisu naviknuti na standardnu širinu. Gitara odlično intonira na svih 19 pragova, sa impresivnim sustainom za svoj cenovni rang.

Gitara ima lep zvuk. Zvuči toplo, pomalo tamno, puno i sa dobrim balansom u svim registrima. Iako ovo nije koncertni instrument, na njoj se može svirati raznolik repertoar. O klasike, preko jazz-a, bossa-e, do sviranja trzalicom.

Kao i kod većine akustično električnih, MagusPro-NL ozvuka je instalirana u bok gitare. Sistem je optimizovan za najlonske žice i kada se uključi u Laney LA65D zvuči čisto i prirodno. Ugrađeni štimer je praktičan, precizan i lako čitljiv. Gitara dolazi sa izuzetno kvalitetnim gratis gigbag-om.