Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com


Kada ste jednom odlučili da krenete sa sviranjem gitare, nekoliko stavki treba da rešite. Bitno je da napomenemo da se ovde bavimo  učenjem gitare zarad sviranja popularne muzike (ili sve što nije program ozbiljne klasične muzike).Program niže i srednje muzičke škole je davno utvrđen i njega treba poštovati kao takvog.Mi ćemo se ponekad osvrnuti i pozvati na isti.

Prvo, koju gitaru zapravo treba da sviram? Dobra stvar je da ne možete da pogrešite. Električna, western akustična i klasična gitara se sve generalno sviraju isto. Pristupi se razlikuju, rezultat se može razlikovati, ali je osnova ista. Sledeće je vrlo bitno da shvatite u početku, i da se stalno na to podsećate. Koju god gitaru da krenete da svirate prvo, ako svirate dovoljno dugo, na red će doći i učenje osnova preostala dva tipa gitare.

Ako je budući gitarista još uvek dete (niži razredi osnovne škole) preporuka je klasična gitara. Ona je zbog najlonskih žica koje se na nju montiraju dosta udobnija za svirku od western akustične gitare.Početniku tog uzrasta je to jako bitno. Većina slučajeva gde dete u ranom periodu ostavlja instrument imaju za uzrok neudobnost pri sviranju i bolne prste.

Western akustična gitara se preporučuje svim ostalim uzrastima kao prvi instrument. Jeftina je, jednostavna, glasna i portabilna.Momenta kada se nauče prvi akordi i pesme,  možete je nositi gde god poželite i deliti muziku sa prijateljima.Onaj ko krene od akustične gitare pravilno razvija dinamiku sviranja, stiče ritmiku i perkusivnost u sviranju(o ovome drugom prilikom), razvija kvalitetnu motoriku leve ruke i na kraju vrlo verovatno uči da peva. Ovaj momenat je JAKO bitan. Nekako je prirodno da dok učite popularne pesme na akustičnoj gitari, iste počnete i da pevušite.Što pre se to desi, veće su šanse da ćete biti ozbiljan muzičar, formalno ili neformalno obrazovan.

Električnu gitaru ostavljamo kao zadnju na listi iz prostog razloga jer neko rangiranje mora da se napravi. Danas je sve češće da se početnici odlučuju za elektriku kao prvi instrument.Dobra strana takvog izbora je činjenica da je pravilno setovana električna gitara daleko najkomforniji instrument za učenje od sva tri pomenuta. Loša strana je što kupovina električne gitare vuče sa sobom pojačalo i dodatnu opremu, a to diže cenu.

Još jednom, imajte na umu da odluka o sviranju treba da nadjača sve sporedne stvari (u koje spada i izbor početnog instrumenta). Dakle ako ste rešili da svirate, ne čekajte, ne budite previše probirljivi i slušajte savete.