Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com

Logo MMC
Telefoni
Radno vreme
Email

Možda najčešća potreba muzičara je da brzo i lako, ali kvalitetno zabeleže svoju muzičku ideju ili snime demo, pa, što da ne, i ceo album. Danas je moguće za razumnu količinu novca obezbediti uređaje i uslove da sami možete da usnimite gitaru, vokal, klavijaturu ili bilo koji drugi instrument, i na jako jednostavan način zabeležite muziku.

Osnovni elementi bilo kog studija su: zvučna karta ili audio interfejs, monitori ili monitorske slušalice, i u zavisnosti od toga šta se snima, mikrofon ili više mikrofona. Naravno da na zvuk utiče još mnogo faktora, ali o tome nećemo pisati danas jer nam je cilj da prvo napravimo i osposobimo ovaj mali kućni studio. Takođe će vam biti potreban i softver, takozvani DAW.

blank

Audio interfejs Ovi uređaji se danas mogu podeliti u četiri grupe: PCIE kartice, eksterni interfejs sa USB konekcijom, eksterni interfejs sa FireWire konekcijom, i eksterni interfejs sa ThunderBolt konekcijom. USB varijanta je najsporija od pomenutih ali je i dalje dovoljno brza da završi posao za bilo koji kućni studio, i interfejs sa USB konekcijom ono što mi preporučujemo. Sledeća stavka na koju morate obratiti pažnju jeste broj ulaznih kanala koje interfejs poseduje, a oni mogu varirati od jednog ili dva kanala po uređaju pa sve do 20 ili više kanala. Sve se svodi na to koliko izvora zvuka ćete snimati u isto vreme. Ukoliko je to gitara i vokal, ili klavijatura u stereo vezi, onda će vam biti dovoljna 2 kanala. Ako želite da snimate ceo bend moraćete imati više kanala. Po mom mišljenju interfejs sa dva kanala je sasvim dovoljan da uradite sve što ste hteli u kućnom studiju.

blank

Monitori Mnogi monitore smatraju najbitnijom komponentom svakog studija. Upravo iz tog razloga ovi zvučnici mogu koštati i po nekoliko hiljada € po komadu! To je potpuno nerealno za jedan kućni studio, tu se slažemo. Ali srećom ne morate potrošiti toliko para da bi sebi obezbedili kvalitetan par monitora. Obzirom da je kvalitet zvuka subjektivna stvar ne mogu vam reći koji su monitori najbolji za najpristojniju cenu, ali mi se čini da JBL LSR305 monitori jako lepo sviraju. Obećavam da ćemo se ovom temom detaljnije baviti u nekom sledećem postu. Takođe će vam biti potrebne i monitorske slušalice. Podelićemo ih u dve grupe za dve zasebne namene: zatvorene slušalice za snimanje, i otvorene za miksanje. Ukoliko niste u mogućnosti da imate oba, bilo koja od ova dva tipa slušalica će vam poslužiti i za snimanje i za miks. Ali, ipak, ja lično preporučujem zatvorene slušalice, pogotovo ako planirate da snimate bilo koji akustični instrument ili vokal. I ovom temom ćemo se dublje baviti, ali recimo da je Sennheiser HD205 odličan par slušalica za jako prihvatljivu količinu novca.

blank

Mikrofoni Biće vam potrebno par različitih mikrofona… Kućno snimanje i podele uređaja, dokle više?! 😀 Evo šta vam je potrebno od mikrofona:

Širokopojasni kondenzatorski mikrofon Ovaj mikrofon morate imati! Koristićete ga za vokale ali i za gitaru, na primer, đembe ili bilo koji drugi akustični instrument. Moja preporuka je Audio-Technica AT2020.

blank

Vokalni dinamički mikrofon Uvek zgodan kao backup za širokopojasni kondenzator. Mnogi će vam reći da to mora biti Shure SM58, ali taj SM58 već odavno nije ono što je bio. Moj predlog je Sennheiser E835 S. Neverovatan mikrofon za pristojnu količinu novca.

blank

Višenamenski dinamički mikrofon Ukoliko želite da ozvučite gitarski kabinet, lesli, pa čak i akustičnu gitaru, biće vam potreban jedan usmereni dinamički mikrofon. A to je bez konkurencije Shure SM57.

blank

  Da se razumemo, za sve potrebe demo snimka provućićete se samo sa jednim mikrofonom, bilo kojim od navedenih. Ali nije loše da imate bar ova tri tipa mikrofona jer će vam biti lakše kako pri snimanju tako i pri obradi snimljenog signala.

blank

Softver  Daw, ili digital audio workstation, je softver u kome ćete manipulisati signalima, trakama, efektima… odnosno sve! Postoje besplatni programi, postoje naravno i oni koji se plaćaju. Neki od proizvođača audio interfejsa poklanjaju uz svoje uređaje limited verzije nekih od ovih softvera. Ima ih mnogo, ali, po meni, jedan uvek nekako ispliva kao najčešće upotrebljavan. Cubase. Možete kupiti ovaj softver, mada nije jeftin. Za cenu licenciranog izdanja bilo kog softvera možete kupiti neki od gore navedenih uređaja za vaš studio. Ne, ne kažem da treba da skinete piratsko izdanje sa interneta! Mada… ako pogledate oko sebe… Srbija…

To je ukratko to! Sad lepo sve to povežite, vodite računa da su vam kablovi ispravni, da stalci stoje bez selotejpa ili da ih neko pridržava… I, naravno, najvažnija je vaša ideja. Dobra pesma će biti dobra bez obzira kako je snimite 😉

Gde stoji vaša gitara kada ste na bini, ili kada ste kod kuće? Kako se brinete o svom instrumentu? Da li vi imate neku preporuku za stalak? Želimo da čujemo i vaše mišljenje…