Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com


Jako puno klavijaturista danas će vam reći da nisu zadovoljni svojim stalkom. Zašto je to tako? Teško je prevesti klavir u portabl instrument pa ga još popeti na komad metala, možda još dva takva instrumenta staviti jedan iznad drugog, ili jedan pored drugog, pa se stoji, ili sedi, ili klavijatura stoji ukoso… a toliko se vremena u muzičkim školama odvaja na posturu, kako sesti i svirati a da se osetite prijatno. Zato treba dobro razmisliti prilikom odabira stalka. Svakako postoje razna zanimljiva i dobra rešenja. Pozabavićemo se tipovima stalaka koji se proizvode i koriste danas, kao i stvarima koje morate imati na umu da bi odabrali stalak koji će vam najviše odgovarati.

Nekoliko stvari morate imati na umu prilikom odabira stalka za klavijaturu:  

Nosivost stalka Što su teže vaše klavijature stalak mora biti jači. Nemojte štedeti na stalku, ne isplati se. Ne sme se desiti situacija u kojoj vaš skup instrument pada na pod jer stalak nije imao snage da nosi njegovu težinu. Takođe nije loše uzeti stalak čija je nosivost veća od težine same klavijature, jer stalak ipak mora nositi kombinovanu silu težine klavijature i vašeg sviranja po istoj.

Veličina samog stalka Pri odabiru stalka morate uzeti u obzir i vašu visinu. Ako ste visoka osoba i sedite dok svirate neki od stalaka imaju delove koji vam neće dozvoliti da komotno sednete, odnosno udaraćete nogama u njih. Takođe morate uzeti u obzir i dužinu klavijature. Ako je klavijatura kratka, sa manjim brojem dirki, možda nećete moći da podesite stalak kako želite a da klavijatura stoji stabilno na njemu, ili stoji uopšte. Dobro razmislite o svemu. Gde svirate? Ako ćete uživo nastupati to podrazumeva i da ćete stalak često rasklapati i sklapati, pa je svakako zgodno da potražite upravo stalak koji se lako sklapa i rasklapa, koji se lako transportuje i pakuje, a pritom i nije mnogo težak. Ako vam je potreban stalak za studio ili prostoriju za probe, odakle se neće često iznositi, poslužiće vam bilo koji stalak. Možda je jedina praktična preporuka u tom slučaju uzeti stalak sa četiri noge (table stand) jer se oko njega najlakše usisava. 😀 Broj klavijatura Ukoliko koristite više od jedne klavijature opcije su vam ili da uzmete stalak koji je predviđen za više od jedne klavijature, ili za svaku klavijaturu uzmete zaseban stalak. To najviše zavisi od toga koliko mesta imate na bini, studiju ili sobi, ali i od toga na koji način upotrebljavate vaše klavijature i koliko blizu one moraju, ili ne moraju, biti jedna drugoj. Kod stalaka za više klavijatura imajte u vidu i gravitaciju. Nije uvek preporučljivo da teža klavijatura stoji na gornjem nosaču X stalka za dve klavijature, na primer.

Različiti tipovi stalaka

X stalci X stalak je verovatno najviše upotrbljavan stalak za klavijaturu u istoriji instrumenta. Ako odete na neki koncert, ili živu svirku, ili zalutate na neki muzički TV kanal, 90% su šanse da klavijaturista drži klavijaturu baš na jednom ovakvom stalku. Uglavnom su podesivi po visini, sa više ili manje podeoka, pa se mogu prilagoditi za sedenje ili stajanje, kako god da sviraču odgovara. Neki modeli se mogu nadograditi, ili već fabrički dolaze spremni, za nošenje dve ili čak tri klavijature. Mogu biti jednostruki ili dvostruki. Dvostruki, naravno, imaju veću nosivost, ali imajte na umu da što je nosivost stalka veća to je i sam stalak masivniji, a samim tim i teži za nošenje. Svakako bih iskoristio priliku da preporučim jedan model. Gravity KS X2, dvostruki stalak za jednu klavijaturu. Gravity je relativno novo ime na tržištu ali su u startu počeli da rade stvari kako treba.

Z stalci Ovakvi stalci su iz nekog razloga nepravedno manje zastupljeni. Lako se pakuju, i lako se transportuju. Uglavnom su dovoljno stabilni i za sedenje i za stajanje, a ostavljaju dosta prostora kod nogu za pedale. Postoje i modeli sa nosačem za drugu klavijaturu. Nešto su skuplji u odnosu na X modele, ali se te razlika svakako isplati. Ubedljivo najpopularniji od ovih stalaka jeste Roland KS-18Z. Samo za jednu klavijaturu, ali je stamen kao planina!

Stubni stalci Dosta popularni, a među njima možda i najpopularniji K&M Spider PRO. Jednostavni za montažu i demontažu. Ne baš toliko jednostavni za transport zbog težine i dužine. Ali svakako vrlo praktični za žive nastupe. Najveći minus kod ovih modela je taj da ako gornji nosač uopšte ima neki ugao pod kojim drži klavijaturu, taj ugao je nepromenljiv. :/

T stalci Odnosno „table stands“. Idealni za klaviriste koji uživo nastupaju a pritom sviraju stage klavire ili slične instrumente. Savršeni za svirače koji žele da sede. Čak se dosta modela pravi i sa podrškom za dve klavijature. Ali ako želite da stojite dok svirate ovi stalci uglavnom ne mogu da se podignu dovoljno visoko da bi vam bilo udobno.

Rampe 80tih su ovi stalci bili „the thing“. Svaka bina je imala ovakav stalak. Danas nisu preterano popularni, možda zato što zauzimaju dosta mesta. Ali su dosta čvrsti, i pružaju mogućnost da se prilagode opremi i sviraču kako drugi stalci ne mogu. Sve, od ugla do razmaka i visine.

Kosi stalci Ukoliko želite da izgledate moderno i besno, kao i sve više kolega narodnjaka-metalaca danas, potreban vam je kosi stalak. Jako malo modela se zapravo proizvodi za ovu namenu, pa se ovakvi stalci uglavnom prave, ili se prepravljaju razni drugi stalci za muzičku opremu. Ovakav pristup postavljanja instrumenta potiče iz metal muzičkog sveta, a proslavili su ga Dereh Sherinian, Jens Johannson, i drugi. Danas je popularan i u raznim drugim žanrovima, a kod nas kako metal muzika skoro i da ne postoji, najpopularniji je u folk muzici.

„Meni će to moj majstor da napravi!“ Ako su vam fabrički stalci mahom nezgodni, onda samo zamislite šta sve komša sa aparatom za varenje može da izmisli i izvari za dva piva! Šalu na stranu, puno je „majstora“ po oglasima koji prave stalke koji se vrte, ljuljaju, svetle i ko zna šta još. Ako mislite da imate konkretnu ideju kako da napravite svoj custom stalak, pogledajte sajt Gibraltar-a. Prodaju delove za rampe i stalke u svim mogućim varijantama. Najbolje mesto da uzmete sve što vam treba i sami sklopite svoj savršeni stalak. Koštaće vas, da. Ali, savršeni stalak. Komši žena nek kupi pivo…

Još mnogo toga bi moglo da se kaže na ovu temu, ali ovo je već dovoljno materijala za razmišljanje. Kakva su vaša iskustva? Koji stalak vam radi posao? Koji stalak vas je izneverio?