Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com


Bas gitara kao instrument predstavlja kičmu svakog benda, istovremeno podržavajući kako harmonski tako i ritmički stub, kod svih muzičkih stilova. Ovakva činjenica se očigledno kosi sa jako popularnom frazom u narodu da je najlakše svirati bas gitaru jer se tu najčešće “pridržavaju“ osnovni bazni tonovi , bez bilo kakve koncentracije, inspiracije ili virtuoznosti.

Kada govorimo o samom koraku izbora bas gitare kao željenog instrumenta za učenje i bavljenje muzikom, tu se dešava osnovna podela na dve grupacije – zaljubljenicic u ovaj instrument zbog same konstrukcije, attraktivnosti, prirode, zvuka i na neki način dominacije, naročito u tom dubljem registru. Sa druge strane imamo profil prinudnog basiste, u praksi gitariste koji preuzima ulogu basiste.

Šta je potrebno da početnik na bas gitari savlada instrument i dođe do nekog zadovoljavajućeg sviračkog nivoa? Četvorožičani pasivni bas, bez nekih specijalnih performansi, po sistemu što jednostavnije to bolje. Nije bitno šta piše na glavi, bitno je da je udoban sa fino podešenom visinom žica (tzv. akcijom) i da je kvalitetno obrađen na polju hardvera, pragova i slično. Naravno jaka volja, pristojna vežba, širok osmeh, samopouzdanja i eto muzike.

Ibanez je brend koji ne možemo dovoljno da nahvalimo što se tiče kvaliteta jeftinijih instrumenata. To važi i za bas gitare iz njihovog programa. GSR serija je pristupačna i neverovatna vrednost za uloženi novac. Bas gitara koje se ni profesionalac ne bi postideo da iznese na binu. GSR 180 i GSR 200 su ubedljivo najpopularnije serije kod nas.

Što se tiče bas gitara tradicionalnijeg oblika, tu je Flight serija Precision i JazzBass stila. Koštaju oko 130 evra i predstavljaju najpovoljniju kupovinu. Često se kupuju u paketu sa malim kućnim pojačalom idealnim za vežbu.

Kako idemo ka skupljim bas gitara tako se i izbor usložnjava. Squier by Fender ima ozbiljne modele u srednjem rangu cena. Ali to isto važi za Warwick, Schecter, Ibanez, Vintage…

Koji god bas da odaberete imajte na umu da je najbitnije da vam nabaci osmeh na lice svaki put kada uzmete da ga svirate. I naravno da zadovolji kriterijume ispravnog instrumenta, a o tome smo pisali već u nekoliko navrata.