Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com


Filozofija učenja

Svako može da nauči da svira gitaru dokle god je konzistentnan sa vežbom i uporan u savladavanju gradiva i novih lekcija.

Istina je da većina ljudi ne prati ovaj savet. Posledično, njihovo sviranje nije na nivou na kom bi želeli da budu. Život je brz. Lako je odvojiti vreme za čas, posle koga se jako retko nađe vremena za vežbu. Nemoguće je dostići željeni cilj ako ne vežbate. Proces učenja zahteva istraživanje instrumenta i vežbu, ne samo da biste mentalno usvojili lekcije nego i da razvijete izdržljivost prstiju i mišićnu memoriju.

Koji su vaši jedinstveni ciljevi? Da li ste spremni da budete usresređeni, vredni, precizni i disciplinovani?

Ako da, onda ste na pravom putu. Ako vam manjka nešto od navedenog, možda bi trebalo prvo da poradite na tome pre nego krenete da frustrirate sebe i druge. Takođe, student  mora da veruje učitelju čak i kada možda postoji plan koji on trenutno ne razume. Sada, kada smo utvrdili da imate čeličnu volju, pasiju, skromnost i strpljenje vreme je da nađete svog majstora zanata. Prvi faktor svakako treba da bude edukovanost.

Koliko ta osoba svira gitaru? Ko je njima bio učitelj? Da li su formalno obrazovani u muzici? Ako jesu, kakvo iskustvo imaju?

Ovo ne znači da vaš učitelj gitare treba da ima doktorat iz atonalne muzike, ali ako nije imao privatno ili formalno muzičko obrazovanje, potražite negde drugde. Ima previše dobrih gitarista koji fantastično prenose znanje da biste se tek tako rešili za komšu pankera.

Formalno obrazovani gitaristi imaju pravilno složene informacije u glavi, znaju na čemu se insistira i kad. Znanje koje oni nude je univezalno, jer muzička teorija ne poznaje instrumente. Uz njih postajete gospodar fretboard-a, u svakom trenutku se snalazite slično mački koja se uvek dočekuje na noge. Kada vas neko pita da li znate šta ste odsvirali, vi nećete reći da vam se to sviđa pa ste rešili da skinete i eto. Nego koji akordi, zašto tim redom, kako sve može da se improvizuje kroz date promene.  Dobar učitelj vam daje jasne, promišljene instrukcije i vaše ciljeve postavlja kao svoje. Dobar učitelj će napraviti balans između zabavnog i ozbiljnog dela priče.

Naravno da i od muzičara koji nisu muzički pismeni može svašta da se nauči. Ali ako imate mogućnost da krenete po nekom normalnom redosledu stvari, takvu priliku ne treba da propustite.

Najbolja stvar u celoj priči je što nikad nije kasno da se vaše znanje instrumenta potkuje teorijom. Možete da svirate 20+ godina bez ikakvog poznavanja teorije, a onda naprasno rešite jednog dana da saznate šta ste to svih godina svirali. Samo napred, uradite to.