Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com

Logo MMC
Telefoni
Radno vreme
Email

Najčešća pitanja prilikom kupovine klavira jesu: „Da li kupiti električni ili akustični klavir?“, „Da li je bolji električni klavir ili pianino?“, „Da li ste vi normalni? Ne pada mi na pamet da kupim električni klavir!“. Ali električni klaviri svakako imaju svojih prednosti. A to je posebno bitno u današnjim uslovima stanovanja, naročito ako kod kuće imate školarca koji želi da se bavi muzikom.

1. Težina

Da li ste ikada pokušali da pomerite pianino jer vam je ispao poklopac za daljinski ispod?! Ni ne pokušavajte… Prosečan pianino teži oko 200kg! Upravo iz tog razloga postoje ljudi koji se isključivo bave transportom i prenošenjem ovih instrumenata. Sa druge strane, električni klavir sa svojih 40-ak kg svaka domaćica može pomeriti ukoliko je to potrebno, a dve osobe ga komotno mogu premeštati po stanu.

blank
Girl with ears shut because of noise

2. Komšije

Sviranje bilo kog instrumenta zahteva puno vežbe. Jako, jako puno vežbe! To kao posledicu gotovo uvek ima nekoliko besnih komšija koje nemaju baš razumevanja za umetnost. Električni klavir vam u odnosu na pianino pruža mogućnost povezivanja jednog ili, sada već često, dva para slušalica. Na ovaj način možete svirati i danju i noću bez bojazni da će to nekome zasmetati. Pored toga električni klavir možete smanjiti i svirati na manjoj snazi, dok pianino ne možete smanjiti. Una corda (leva pedala) može malo utišati pianino, ali to uglavnom nije dovoljno, a i to nije njena funkcija.

Kawai electric piano

3. Funkcije

Pored standardnog zvuka akustičnog klavira električni klavir vam pruža mogućnost da na jednom mestu imate i zvuk klasičnih Rhodes ili Wurlitzer klavira, Hammond orgulja, crkvenih orgulja, različitih gudača ili duvača, sve u zavisnosti od modela klavira, naravno. Pored toga električni klaviri nude i snimač, metronom, splitovanje dirki, promenu otpora dirki i još mnogo funkcija koje pianino jednostavno nema.

Piano tuning

4. Cena

Današnja tehnologija izrade instrumenata je omogućila da i najjeftiniji električni klavir može biti dovoljno dobar instrument za nekog hobistu, ili za klinca koji treba da završi osnovnu muzičku školu. Ali isto tako električni klaviri u nekom svom srednjem cenovnom rangu svojim zvukom i mehanikom ozbiljno mogu parirati pianinima iz nekog nižeg cenovnog ranga pianina. Da, znam da se u oglasima može naći pianino za 300e, ali ako kupujete polovan pianino imajte na umu da kupujete mačku u džaku. Pianino može savršeno izgledati spolja ali je možda u mehaniku potrebno uložiti toliko novca da vam se više isplati da ste kupili nov pianino. Ako se ipak odlučite za kupovinu pianina sa oglasa savetujemo da se konsultujete sa profesionalnim štimerom.

Piano tuning

5. Održavanje

Imajte na umu da je pianino akustični instrument, i kao takvom mu ne odgovaraju nagle vremenske promene. Treba voditi računa da ne stoji u blizini grejnih tela, na suncu, na promaji, pa čak ni na krivoj podlozi. Isto tako pianino morate redovno štimovati i održavati mehaniku, sve u zavisnosti od toga koliko se svira, ali minimum dva puta u toku godine. Električni klavir ne zahteva nikakvo održavanje.

Svesni smo da pianino, kao i bilo koji drugi akustični instrument, jako teško može biti zamenjen elektronskom kopijom u smislu dinamike instrumenta i živosti zvuka, ali ipak su elektronski instrumenti tu da nam bar malo olakšaju život, a i komšijama.  Kakva su vaša razmišljanja na ovu temu? Pišite nam.

Facebook – podeli