Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com


Često se postavlja pitanje „Koji i kakav stalak za gitaru je meni potreban?“. Razni činioci presuđuju pri odabiru stalaka za gitaru: cena stalka, veličina i način na koji on drži vaš omiljeni instrument,  koliko prostora zauzima, koliko je težak ili koji je proizvodjač… Neće svako svog omiljenog ljubimca (gitaru) postaviti i ostaviti na nekom neproverenom stalku. Ovim tekstom donosimo vam nekoliko predloga različitih ali proverenih modela stalaka za gitaru.

Warwick RockStand RS20830 Sigurno najprodavaniji model stalka za gitaru je takozvani „tripod“ stalak. Ovom prilikom izdvojićemo Warwick RockStand 20830. Ovakav stalak obično se sastoji iz 3 dela. Lako se sklapa i postavlja. Ne zauzima previše prostora u sobi, na bini, ili gde god ga postavite. Gitara naleže telom i svojom težinom na donji nosač (nazovimo ga viljuška) i vratom gitare se nasljanja na izduženi deo stalka za gitaru. Stalak ima siguronosnu gumu koju nakon postavljanja gitare navučete preko vrata gitare i tako osigurate gitaru da ne padne na lice. Na ovaj model stalka možete postaviti bilo koji tip električne, akustične, bas ili klasične gitare. Stalak je lagan, svega oko 1 kg.

Adam Hall SGS103 Kao drugi po redu možemo navesti takozvani „A“ tip stalka. Jedan od prepoznatljivih modela ovog tipa je Adam Hall univerzalni gitarski stalak. Stalak je iz jednog dela u lako se sklapa i rasklapa, ne zauzima mnogo prostora i povrsine. Gitara se nasljanja svojim telom pri dnu instrumenta i leđima na stalak. Snažan, pouzdan i stabilan stalak koji će vaš instrument sačuvati od padanja, nepotrebnih udaraca i oštećenja. Pored gitare, može poslužiti i kao stalak za violončelo u veličinama 1/2, 3/4 ili 4/4.

Ortega OPGS-1BK Još jedan stalak za gitaru A oblika dolazi od Nemačkog proizvodjaca Ortega. Lagan, malih dimenzija i kada je sklopljen može se staviti u torbu za gitaru, gotovo je neprimetan pri transportu. Napravljen je od izuzetno laganog sintetičkog materijala. Izgledom mami i definitivno je drugaciji od svega sto ste imali priliku da vidite do sada.

Gravity GS 01 NHB Još jedan „tripod“! Robustan a ipak elegantan stalak sa sistemom za zaključvanje, namenjen bilo kom modelu i obliku električne, akustične ili bas gitare. Lako podesiv po visini maksimalno do 108 cm, zaključava vrat gitare da bi sprečilo klizanje ili ispadanje instrumenta. Kada se instrument podigne sa postolja, sistem se automatski otključa i oslobodi instrument. Noge stalka sadrže zaštitu kako se instrument ne bi oštetio. Ovo je novi pristup proizvodnji gitarskih stalaka i definitivno ima lep dizajn i moderan pristup zastite instrumenta.

Gravity GS 09 WMB Možda najpraktičniji tip stalka za gitaru jeste zdni stalak za gitaru. Kao na primer model Gravity GS 09 WMB. Montira se sa par šrafova i tiplova u zid. Predviđen da drži gitaru za headstock i prilagodljiv je za bilo koji oblik i veličinu. Držač se automatski prilagodi veličini headstocka čim se gitara spusti na stalak. Prakticno resenje ako u kuci nemate dovoljno mesta za podne stalke. Takođe, vaš instrument je zasticen od potencijalnog „slučajnog“ rušenja gitare „Izvini, zakačila sam MALO gitaru, i ona je SAMO pala. Nije joj ništa, samo se malo izgrebala“… Poznate rečenice…

Gde stoji vaša gitara kada ste na bini, ili kada ste kod kuće? Kako se brinete o svom instrumentu? Da li vi imate neku preporuku za stalak? Želimo da čujemo i vaše mišljenje…