Muzički instrumenti i oprema – prodavnica muzičkih instrumenata i opreme i online shop (381) 11 334-56-17, E-mail: office@musiccentar.com


Idu novogodišnji praznici a sa njima i neizbežno svođenje računa, podvlačenje crta, shvatanje da ste spucali godinu na način koji nije baš zadovoljavajući, planiranje za sledeću godinu, odluke šta će se sigurno – a šta nikako raditi…

Ako svirate gitaru, evo nekih predloga kako da bolje iskoristite sledeću godinu.

  1. Svirajte više  

Ova je jednostavna.  Samo svirajte više. Izvucite gitaru iz torbe ili kofera i stavite je na stalak. Tako će vam biti uvek pri ruci. Ako ste svirali dva puta nedeljno, pređite na četiri puta nedeljno. Ako svirate 30 minuta svaki dan, svirajte 1 sat.

2. Naučite novi muzički stil

Učenje novog stila je odličan način da ponovo osetite žar za svirkom i instrumentom  ako ste pauzirali neko vreme ili jednostavno svirate sporadično i nevoljno. Svakojaka vrata se otvaraju kada možete da menjate sviračke žanrove. Možda ste rok gitarista. Zamislite da naučite osnove jazz-a. Sada ne samo da imate dva stila svirke, nego možete da dobacujete fraze iz jednog stila u drugi  i da stvorite svoj originalni zvuk.

3. Promenite instrument

Ako svirate akustičnu gitaru i nikada niste svirali električnu, ili obrnuto, trebalo bi da razmislite o promeni. Jako je zabavno šetati se između akustične i električne gitare, a i lakše nego što mislite. Ako volite da skupljate opremu, eto vam izgovora za proširenje gitarske familije.

4. Uzimajte časove

Gitarski časovi su izuzetna novogodišnja odluka. Radeći sa instruktorima ili gledajući video škole, napredovaćete jako brzo i kvalitetno.

5. Slušajte više muzike uživo

Inspiracija je sjajna. Odgledate dobar koncert i odjednom imate ideje za sopstvenu muziku. Kao i sve ostalo, nestane ako se ne hrani. Posećujte male svirke,  velike koncerte, probe kod drugara. Nebitno je, samo ostanite inspirisani.

6. Profesionalizujte se

Još uvek koristite Marshall-a na baterije? Kanapom vezujete akustičnu gitaru mesto kaiša? Sečete plastiče kartice i pravite trzalice od njih? Sledeće godine zacrtajte da rešite te stvari. Želećete da svirate više, izgledaćete bolje, osećaćete se bolje. Ako je muzika to čime se bavite, najbolje je da uložite u kvalitetnu opremu. Neka bude postepeno, svakog meseca po nešto.

7. Naučite da snimite svoju muziku

Sa modernim softverom poput GarageBand ili Audacity, danas je jednostavnije snimiti svoju muziku. Neka vas ne obeshrabre silni dugmići i potencimetri, sve će dobiti smisao kada počnete da radite u programu po izboru. Uložiti u osnovnu opremu za snimanje je jeftinije nego ikad. Ako ste potpuni početnik u svemu ovome pročitajte naš blog na tu temu.

8. Oformite bend

Sastaviti bend se čini kao veliki posao. Ne razmišljajte tako, jer bend može biti i duo. Ubacite ortaka koji svira dobro neki instrument i BAM, već ste ekipa. Simon and Garfunkel, Tenacious D, White Stripes…svi su dvojac. Ako možete da “hendlujete” veći bend, nađete dobar prostor za probe, vreme preko nedelje, rešite ko donosi picu i pivo, dobri ste.

9. Zajašite SoundCloud

Biti aktivan u onlajn muzičkoj zajednici je odličan način da pronađete novu muziku i prezentujete svoju. Servisi kao SoundCloud omogućavaju da jednostavno učinite svoju muziku dostupnom kao i da pratite druge muzičare.

10. Nauči da sviraš ovo

Ove godine, ako hoćeš da oduvaš sve druge odluke, reši da naučiš Van Halen Eruption solo.